Galapagos herbekijkt plannen voor internationaal hoofdkantoor in Mechelen in overeenstemming met nieuwe realiteit

MECHELEN, 27 JANUARI 2021 - Vorig jaar onthulde Galapagos het ontwerp voor zijn nieuwe internationale hoofdzetel in Mechelen. De voorbereidende werken op de werf startten in het najaar op de Ragheno-site, vlak naast het station. Galapagos laat nu weten dat het ontwerp opnieuw bekeken moet worden, gezien de biotech geconfronteerd wordt met een nieuwe realiteit: een pauze in de groei van het personeelsbestand en de toename van thuiswerk maken dat de aanvankelijk voorziene ruimte aan evaluatie toe is. De nadruk blijft liggen op comfort, duurzaamheid en harmonie met de omgeving.

Goedkeuring eerste geneesmiddel

2020 was een bijzonder jaar. Het Europese geneesmiddelenagentschap keurde het eerste geneesmiddel van Galapagos goed, 20 jaar na de oprichting van het bedrijf. Galapagos zal het geneesmiddel in verschillende Europese landen tot bij patiënten brengen. In december kwam er de beslissing van onze Amerikaanse partner Gilead om het geneesmiddel niet op de Amerikaanse markt te brengen voor de behandeling van gewrichtsontsteking, tegen eerdere verwachtingen in.

Grondige oefening

Daarnaast was er ook de COVID-19 pandemie, die de introductie van thuiswerk gevoelig versnelde, ook bij Galapagos. De beslissing rond de marktintroductie in de V.S. en de gevolgen van de pandemie zorgen ervoor dat de groei van het personeelsbestand bij Galapagos pauzeert en de ruimte die nodig is voor de medewerkers verandert ten opzichte van wat verwacht werd bij het aanvankelijk ontwerp van het gebouw.

Daarom zal Galapagos de plannen opnieuw onder de loep nemen. Een dergelijke oefening moet grondig en precies gebeuren, en zal zorgen voor een vertraagde opstart van de werkzaamheden. Aanvankelijk was die voorzien voor het eerste kwartaal van 2021.

Transparante communicatie

Intussen blijft Galapagos zich intussen inzetten om zijn medewerkers te voorzien van state-of-the art faciliteiten om te blijven pionieren voor patiënten, en de biotech blijft samenwerken met de lokale autoriteiten om een zinvolle bijdrage te leveren aan de gemeenschap, vandaag en morgen. Ook de transparante communicatie naar de buurtbewoners over het project op de Ragheno-site blijft een prioriteit.